SRI Bulletin May 18, 2022
One Rule, One Mechanic, One Interpretation

Umpires and Administrators,

We are coming into the playoff time in your local associations. This is an exciting time for the
student athletes, their schools, and for us the umpiring crews. We must be at our best with our
ability and focus. Here are some important reminders going in to these critical games.

Important reminders:

> INTERRUPTED CONTESTS:

a. If fewer than 4 and 1/2 or 5 innings have been played, the contest shall be continued from
the point of interruption.

b. If 4 and1/2 (home team ahead) or 5 innings have been played and the score is not tied, the
contest is declared an official game.

c. If play has gone beyond five full innings, teams have had an equal number of completed turns
at bat and the score is tied, the contest shall be continued from the point of interruption.

d. If play has gone beyond five full innings and is called when the teams have not had an equal
number of completed turns at bat, the score shall be the same as it was at the end of the last
completed inning, unless the home team in its half of the incomplete inning, scores a run (or
runs) which equals or exceeds the opponent’s score, in which case, the final score shall be
recorded when the game is called. If the score was tied at the end of the last completed inning,
the contest shall be continued from the point of interruption.

e. Be sure to note all game situations in the official book, and on your line-up cards. Turn the
line-up cards over to the home score book, and notify your commissioner as soon as you leave
the field.

> Score Differential: If a 15-run score differential occurs at the completion of three full innings
or a 10-run score differential occurs at the completion of five full innings or anytime thereafter,
the game shall be terminated and considered a completed game. NOTE: if agreed upon by both
coaches, once a softball team has reached a 15-run lead after three innings they may continue
to play. The exception to allow flexibility with this rule needs to be addressed prior to the
contest during the pre-game conference when both head coaches and umpires are present. The
mandatory score differential rule of 10-runs after five full innings is still in effect.

> Tie-Break Rule: WILL be in effect for all OSAA playoff games, beginning in the 10th inning.

> Lightening Policy: Make sure you know the OSAA Lightning Policy prior to the contest.

> Rain Delays: For games on grass fields, umpires should wait a minimum of 30 minutes. For
games on artificial turf fields, umpires should wait a minimum of 60 minutes.

> Rule 10 Section 1 ART 2: Umpire judication begins upon the arrival of one umpire within the
confines of the field and ends when the umpires leave the field of play at the conclusion of the
game. Be sure all umpire crews are aware of field and playing conditions. Please use informed
accurate judgement while administering these important contests and judging playing
conditions.



SRI Note of interest:

> Bat Sensor attachment: The bat sensor attachments are NOT approved for High School play
by the NFHS rules committee. NFHS considers it an altered bat. Rule 1-5 Art 2 A - The knob may
be molded, lathed, welded or permanently fastened. These sensors are not permanently
fastened and render the bat altered and it becomes illegal. The penalty for using an illegal bat
is Rule 7-4 Art 2 Penalty: When an illegal bat is an altered or a non-approved bat, the batter and
head coach are ejected.

> Obstruction: When the defense prevents the runner or batter runner from advancing without
being in position of the ball. This can happen in a rundown situation. Be aware of where the
defenders are when involved in these types of situations.

> Interference: Make sure you call these infractions when you see them. These are immediate
dead ball and must be called. Do not let an interference play continue.

> Game ending procedures: We all know these games must be concluded in the playoffs. Read
the rules carefully for game ending procedures. Run ahead rules, tie-breaker rules and
interrupted contest conditions. The plate umpire must know these rules.

Have a great playoff season.

John Christensen
OSAA SB - SRI



